Τομέας: Σχολική και  Κοινωνική Ζωή

Μάθημα: Τοπική Ιστορία

Τμήμα: Γ 3

Διδάσκουσα: Γεωργία-Αντωνία Μόσχου

 

 «Κτήμα Καμπά: Η φυσιογνωμία του χώρου και της ευρύτερης περιοχής στο παρελθόν και σήμερα[1]».

 

          Το κτήμα εκτείνεται σε μια έκταση 350 περίπου στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ένα από
 τα πρώτα και μεγαλύτερα εργοστάσια  οινοποιίας στην Ελλάδα.


 

[1] Το παρόν αποτελεί τμήμα της ομαδικής εργσίας των μαθητών του τμήματος Γ3.

 

                                                      

                Το 1875 ο Ανδρέας Π. Καμπάς, ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα της εποχής του, αγόρασε μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο έκταση 5.000 στρεμμάτων και καλλιέργησε πρώτος στην περιοχή σε μεγάλη έκταση αμπέλια. Τότε περίπου το 70% της συνολικής έκτασης της περιοχής της Παλλήνης ήταν αγροτική περιοχή, κυρίως με αμπελώνες. Σε υπερσύγχρονες για εκείνη την εποχή εγκαταστάσεις δημιουργήθηκε το κτήμα της Κάντζας, μαζί με εκείνο της Γιαλούς (περιοχή που ανήκει στην περιφέρεια των Σπάτων) και παραγόταν το πολύ γνωστό σε όλους κρασί και κονιάκ.

Από τότε μέχρι σήμερα η Παλλήνη εξελίχθηκε σε οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Αττικής, με εκατοντάδες επιχειρήσεις του δευτερογενούς (επεξεργασία) και τριτογενούς (υπηρεσίες) τομέα. Η συγκεκριμένη περιοχή του κτήματος μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας χώρος κατάφυτος με αμπέλια, στο μέσο του οποίου δέσποζαν τα κτίρια της οινοποιίας, ενώ μέχρι το 2000 συνέχιζε να λειτουργεί και να πρωτοστατεί στην παραγωγή κρασιού.

Σήμερα, μετά από πολλές διαδοχικές απαλλοτριώσεις, εκποιήσεις, διανομή σε κληρονόμους κ.λ.π., το κτήμα Καμπά στην Κάντζα έχει έκταση 319  στρεμμάτων και ανήκει σε θυγατρική εταιρεία γνωστού ομίλου επιχειρήσεων.

 

 

Πύργος άντλησης νερού, αρχοντικό Ρουζού

Αποθήκες Καμπά

υδατογραφίες Β. Παπανδρέου

Υποστατικό αρχοντικού Καμπά

υδατογραφία Β. Παπανδρέου

Στόχος της ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι η κατασκευή ενός πρωτοποριακού εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου, δομημένης έκτασης 112.000 τ.μ., του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

Οδός Λεονταρίου με αρχοντικό Καμπά

λάδι Β. Παπανδρέου

       Είναι σαφές ότι η παραπάνω κατασκευή, αν προχωρήσει, θα αλλάξει δραματικά τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα συμβάλει στον περαιτέρω γιγαντισμό της Αθήνας – Αττικής. Για τους λόγους αυτούς, κάτοικοι τόσο της Κάντζας και της Παλλήνης όσο και των γύρω περιοχών, έχουν εδώ και αρκετό καιρό αντιδράσει στη δημιουργία ενός ακόμη Mall, του οποίου μόνη «προσφορά» θα είναι η τσιμεντοποίηση ενός μεγάλου ελεύθερου χώρου και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, των κυκλοφοριακών συνθηκών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα Μεσόγεια.
 

Το κτήμα Καμπά σήμερα: εικόνες ερήμωσης και εγκατάλειψης

 

           Το κτήμα Καμπά πρέπει να παραμείνει ελεύθερος χώρος – ανοιχτός στους κατοίκους με χρήσεις που να συμφωνούν με την ιστορία του και να προβάλλουν ένα μοντέλο διαχείρισης στο μέλλον εναλλακτικό, οικολογικό, μορφωτικό και πολιτιστικό. Πρόταση των κατοίκων είναι η μετατροπή του κτήματος σε Μητροπολιτικό Πάρκο και η δημιουργία σε αυτό ενός Μουσείου Οίνου, το οποίο θα προβάλλει τις βιολογικές καλλιέργειες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας